Rengör och efterbehandlar du grillen som din spis? Det är få av oss som gör det. Skulle rengöra grillgaller skulle vidbränning, dålig smak och förkolnade galler vara ett minne blott. Tänk såhär – efter varje gång du tillagat något på spisen, brukar du då inte torka upp eventuellt spill? Din grill borde behandlas på samma sätt. Varje gång du använder grillen, rengör den, åtminstone lätt.
Gallret är inget undantag från den allmänna regeln ovan. Det måste rengöras helt efter varje användning. Detta förhindrar maten från att fastna på gallret och gör det lättare att tillaga maten under nästa grillning.
[wp_ad_camp_1]
Det finns en del produkter på marknaden för rengöring av gallret men egentligen behövs inga konstiga kemikalier för ändamålet – istället kan en stålborste kombinerat med metoderna nedan användas.
När grillen har svalnat lite men fortfarande är varm, ta stålborsten och borsta bort eventuella kvarvarande matrester, värmen gör det enklare att avlägsna. Om du har ett gjutjärnsgaller – se till att inte repa gallret, använd mässingsborste och pensla sedan på lite olja med exempelvis en pappershandduk för att hålla gallret i form. Gjutjärn måste kontrolleras regelbundet eftersom de är mer benägna att rosta.
Innan du grillar – Smörj gallret med någon matolja. Detta medför att maten inte fastnar så lätt!
Gräsmetoden
- Släng grillgallret i gräset efter att du har grillat och gallret fortfarande är varmt.
- Låt gallret ligga i gräset under natten, daggen kommer att lösa upp smutsen.
- Skölj av gallret och skrubba om det behövs (gör detta innan solen torkat upp dagget i gräset, dvs tidigt på morgonen).
- Lägg gallret i en plåt, balja eller sopsäck fylld med varmt vatten och såpa.
- Låt gallret ligga och ”dra” i några timmar, gärna längre än så; ju längre gallret får ligga och dra desto bättre.
- Skölj av och skrubba vid behov.
- Smörj in grillgallret med såpa och lägg in det i ugnen (passa på att rengöra ugnen invändigt också!). Än bättre är att lägga gallret i en djup ugnsplåt, fyll upp med vatten så att det täcker grillgallret och skvätt i en del såpa eller diskmedel.
- Värm ugnen till 100°C, stäng av och låt svalna.
- Nu blir det otroligt enkelt att diska rent grillgallret från inbrända matrester!
- Knyckla ihop aluminiumfolie till en boll
- Doppa bollen i coca cola eller såpa och gnugga bort smutsen.
- Värm grillen, när grillen är riktigt varm –
- Dela en lök på hälften och gnugga grillgallret med löken.
Brännmetoden
Förmodligen den vanligaste metoden med en liten twist. Att rengöra grillgaller med brännmetoden betyder inte att du ska elda upp dem. Brännmetoden innebär att man hettar upp grillgallret till hög temperatur så att alla inbrända matrester och fetter enkelt bränns bort.
- Lägg gallret på grillen
- Täck hela grillgallret med aluminiumfolie
- Slå på grillen på hög temperatur och stäng locket
- Lämna gallret att grillas i ca. 10-15 minuter
- Öppna grillen och borsta bort den vita askan med grillborste eller hopknycklad aluminiumfolie.
- Klart!
Ånga! Supereffektivt!
Äger du en ångtvätt? Tveka inte på att använda det på ditt grillgaller, det fungerar otroligt bra! Rekommenderas!
Ammoniak – Inte att leka med (En ganska extrem rengöringsmetod)
- Lägg en skvätt ammoniak i en påse tillsammans med grillgallret. (Ammoniak á ca. 19% finns att köpa i dagligvaruhandeln).
- Då ammoniak är frätande och skadligt att andas in – var försiktig!
- Förslut påsen och låt ångorna från ammoniaken lösa upp all fett över natten.
- Skölj av och skrubba vid behov.
Har du några bra rengöringsmetoder, tips eller kommentarer? Skriv gärna en rad! Vi uppskattar All feedback!
3 reaktioner på ”Rengöra grillgaller”
Hög temp är överlägset bästa sättet om man vill slippa massa jobb och kladd. Jag brukar värma upp gallret till ca 430°C (ungefär vad dom kromade gallren klarar innan dom börjar oxidera). Temperaturer över 550°C är annars optimalt – då blir det bara lite gråvitt damm kvar, som man nästan kan blåsa bort.
https://www.youtube.com/watch?v=QUBOlZtbmDo&list=UU-Ox_AM8Yf2KTtt26thwHLA
Det är ju dock svårare om man inte har nån ugn som klarar höga temperaturer. Det finns ju annars vanliga hushållsugnar som är självrengörande med pyrolys – dom kan komma upp i 500°C och det är ju t o m i överkant för kromade galler (metallen kan mörkna då pga oxidation).
Med en kolgrill funkar det dock bra att lägga glödande kol på gallret eller när man tänder grillen nästa gång så gör man en ordentlig tändvätske-brasa och lägger på gallret på grillen direkt 🙂
Det är dock fortfarande lite svårt att få tillräcklig värme i kanterna.
Vet inte hur hög temp man får upp i en gasolgrill när man eldar för fullt med locket på – det kanske också funkar.
Hur får man in ett 57 cm galler i en vanlig ugn? Det funkar ju inte.
Om du har en större bunke, sop-påse eller dylikt rekommenderar jag dig att lägga grillgallret i vatten när gallret fortfarande är varmt. När gallret har fått ligga i vattnet i runt en timme är det galet enkelt att få det rent 🙂
Det beror dock lite på hur pass skitigt gallret är från första början..