Rengöra matta

Smuts kan orsaka verkliga problem med dina mattor – Det känsliga tyget och de vackra färgerna vill man gärna ska hålla i åratal och det gör de – men bara om de vårdas ordentligt.

Den goda nyheten är att det inte är så komplicerat att rengöra din matta. Det är bara några få enkla saker som du behöver känna till och ha i åtanke.

Olika typer av orientaliska mattor

Det låter allt så exotiskt: Kinesiskt, Indiskt, turkiska, persiska, Afghan och tibetanska. Ursprunget och namnet i sig betecknar mönstret eller stilen, väven och kanske även tyget – men namnet/ursprunget påverkar inte dess vård- eller rengöringsinstruktioner.

Rutinmässig vård

Rotera mattan 180 grader varje år. Om du vill att din matta ska behålla sitt vackra utseende måste du skydda den mot ständigt solljus och fötter genom att vrida mattans position var sjätte månad. Genom att rotera din orientalisk matta kommer den åldras vackert och dess färger förblir levande.
Minimera exponeringen för smuts och skräp. Jag antar att du inte använder din matta för att torka fötterna. Försök att undvika smuts på mattan genom att exempelvis ta av dig skorna och lägga mattor som är avsedda för att avlägsna smuts och grus vid alla ytterdörrar i ditt hem.
Skydda mattan från fukt. Fukt kommer inte bara att orsaka mögel utan även upplösa naturliga fibrer/väv. En gammal eller unken lukt som orsakats av mögel och mjöldagg kan vara svår få bort och mögelfläckar kan bli bestående, för evigt.
Skydda mattan från rök. Rök från eldstäder, cigarettrök, m.m. i kombination med fukt skapar en sur miljö som ytterligare påskynda din mattas död.
Undvik fördjupningar. Möblera om, flytta dina möbler ett snäpp. Detta enkla knep gör att du undviker bucklor i din matta som förstör fibrerna.
Förvara ingenting på mattan. Växter, keramiska krukor och andra möbler ger inte bara bulor i mattan utan det gör även att ingen luft cirkulerar = mögel och ruttnande fiber pga. fukt.
Ju renare mattan är, desto längre håller den. Smuts och grus som gnuggas mot mattan gör att väven vävs inåt och mattans fibrer och färger blir nötta.

Dammsug din matta

Dammsug ofta. Vänta inte tills mattan är smutsiga innan du rengör den. Smuts och skräp hör inte hemma i dina mattor. Dammsug din matta minst en gång i veckan eller oftare om det behövs. Rengör både fram-och baksidorna. Se till att dammsuga i alla riktningar, både fram och baksida. Borsta fransarna med fingrarna eller en mjuk borste.

Rengöringsmetoder

Metod 1

  • Börja gärna med att dammsuga din matta
  • Häng din matta på ett staket, mattställ eller klädstreck. Skaka eller slå mattan med en mattpiska för att avlägsna eventuell grus och lös smuts.
  • Ta in mattan och lägg en handduk under mattan alternativt hitta en bra plats att rengöra mattan där golvet inte förstörs av vatten.
  • Blanda lite galltvål, textilrengöring eller annat lämpligt rengöringsmedel och varmt vatten i en hink, använd en hård borste och gnugga på fläckarna.
  • Efteråt kan du blanda lite ättiksprit med vatten att badda fläckarna med för att få bort svåra fläckar. En del ättiksprit med två delar vatten.
  • Dammsug mattan med våtdammsugare eller sug upp vattnet med hushållspapper eller en handduk.
Metod 2
  • I vintertider kan man rengöra mattan med snö! Gnugga in snö i mattan och piska sedan bort snön. Detta tar bort lätt smuts och inte ingrodda fläckar!
Metod 3
  • Högtryckstvätt – Häng din matta på ett staket eller mattställ och högtryckstvätta mattan på halv effekt eller mindre.
  • Låt mattan torka hängandes vertikalt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kontakta oss!

Vad roligt att du vill komma i kontakt med oss!
Kom gärna med tips och idéer, alla meddelanden uppskattas enormt. Stort tack! :)