Rengöra mässing

Är du ute efter att rengöra mässing?

Mässing som är en kombination av zink och koppar är en populärt metall som finns i köksredskap, smycken, musikinstrument och prydnadsföremål.

I likhet med de metaller av vilka mässing är tillverkat blir det lätt smutsigt och kan få svarta ”beläggningar”. Hur gör man då för att rengöra mässing? Först måste du kontrollera om ditt objekt i själva verket är gjord av mässing. Ett enkelt tips är att testa med en magnet. Om det fäster är objektet inte mässing, kan isf vara mässingspläterad. Viss mässing kan även ha en lackerad yta – då räcker det oftast med att putsa objektet med en mjuk trasa och vatten med en skvätt tvål i.

Rengöring  av icke-lackerad mässing kräver mer. Även fast det finns en del kemiska mässings-rengöringsmedel på marknaden, prova gärna innan du köper medlen att använda en någon av nedanstående naturliga ingredienser, de flesta har du förmodligen redan där hemma:

• Ketchup: Spruta lite ketchup på en ren, mjuk trasa och gnugga försiktigt din mässing. Torka sedan rent med en fuktig trasa och polera torrt. För mindre föremål; lägg dem i ett glas/skål, täck dem med ketchup och en skvätt vatten – rör runt lite och låt stå i ca. 20 minuter. Efteråt är det bara att skölja föremålet under varmt vatten och gnugga torrt med papper/tops. Det fungerar!

• Tvål: Om ditt mässingsföremål är dammigt eller smutsigt snarare än anlupen, prova att dränka den i varmt tvålvatten och rengör med en mjuk trasa. Använd en tandborste för att försiktigt skrubba extra smutsiga partier.
• Vatten: Hetta upp 1 liter vatten och tillsätt 2 msk salt och 2 msk ättika för att skapa ett naturligt recept för att polera anlupen mässing. Gnid in blandningen på mässingsföremålet och torka sedan med en ren trasa.
• Citronsaft: Ren citronsaft kan användas för att rengöra mässing och få tillbaks glansen. Efter rengöring, se till att torka av med en fuktig trasa och polera torrt med mjukt papper/mikrofiberduk.

Har du några bra idéer på hur man bäst kan rengöra mässing? Lämna oss gärna ett meddelande i kommentarsfältet nedan!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kontakta oss!

Vad roligt att du vill komma i kontakt med oss!
Kom gärna med tips och idéer, alla meddelanden uppskattas enormt. Stort tack! :)